Gruer du deg til å fjerne visdomstenner?
Har du hørt historier om hvor fælt det er?

Det blir sjelden så ille som disse ekstreme vandrerhistoriene. Faktisk blir mange overrasket over hvor lett det gikk, sier oralkirurgen.

Tannlege og oralkirurg Agnes Horvath har lang erfaring i fjerning av visdomstenner. Hun har tidligere praktisert i offentlig tannklinikk i Hallingdal.

«Det kan kanskje være rart å tenke at en person trives i en jobb som går ut på å trekke visdomstenner» sier Agnes.

Nei, for det er ikke akkurat en spa-behandling du tilbyr?

«Nei, det kan du si. Det jeg elsker med oralkirurgi, er å hjelpe pasienter gjennom denne behandlingen. Det gir meg stor glede når folk takker meg etterpå.»

Tannlege og oralkirurg Agnes Horvath
Tannlege og oralkirurg Agnes Horvath

Agnes sier et av målene hennes er å gjøre behandlingen så skånsom som mulig og hun ønsker slettes ikke bidra til å skape angst for pasientens fremtidige tannlegebesøk.

«Jeg er opptatt av å respektere hver enkelt pasients frykt og tannlegeskrekk. Ofte blir det mindre frykt av å få en samtale med den som skal gjøre behandlingen først», sier tannlege Horvath.

I dag arbeider hun hos TkMidt og Opalia Tannklinikk på Tiller – i det høye trekant-huset rett over E6 for City Syd. Her utfører oralkirurgi, som for eksempel innsetting av tannimplantat og fjerning av visdomstenner.

Røntgenbilde av visdomstann
Røntgenbilde av visdomstann

Uproblematisk fjerning

«Jeg har trukket veldig mange visdomstenner opp gjennom årene. Min mening er at jo mer man gjør noe, desto flinkere blir man. Jeg har trukket mange tenner, derfor går dette ganske så lett for meg.»

Det er gjerne slik at man har hørt historier om hvor trasig det kan være å fjerne visdomstann, men sjelden er det faktisk slik, påpeker Horvath.

«Selve fjerning av visdomstann går som regel helt uproblematisk. Man kan bli litt støl i kjevemuskulaturen siden man må gape og det foregår helt bakerst i kjeven.»

Agnes sier videre at det de fleste er bekymret for er at selve behandlingen skal gjøre vondt, men det er sjeldent tilfelle:

«I ukene etter behandlingen kan man kjenne noe ubehag, og det kan være litt murring og bensmerter, men det håndteres fint med å ta smertestillende tabletter etter behov.»

Illustrasjon av visdomstann
Illustrasjon av visdomstann

Ofte stilte spørsmål om fjerning av visdomstann

Hvorfor heter det visdomstann?

Det er de siste tennene som kommer ut og da gjerne når man har blitt voksen og sånn sett litt humoristisk sagt i en «visere» alder.

Hvor lang tid tar det å fjerne en visdomstann?

En enkelt fjerning i underkjeven, hvor tannen ligger på skrå, så setter vi av en time i timeboken. Det dekker tiden med å snakke først, sette bedøvelsen, tiden det tar å fjerne visdomstannen og avslutningen.

Kan man fjerne alle visdomstennene samtidig?

Som regel pleier vi ikke å gjøre det. En tann per timeavtale i underkjeven, evt kombinert med visdomstann i overkjeven på samme side.

Kan jeg fjerne visdomstann i narkose?

Det er mulig. Det tar lengre tid å få booket det inn grunnet en venteliste og det fordyrer behandlingen. Men ja, det er mulig.

Hvordan blir en visdomstann fjernet?

Det kommer an på situasjonen, men hvis for eksempel tannen er retinert, altså ligger nede i benet – enten helt eller delvis – så blir tannen ofte delt i flere biter og slik lirker ut hver enkelt tannrot. Vi trekker altså ikke tannen ut sånn sett.

Illustrasjon av visdomstann
Illustrasjon av visdomstann

Visste du at fylkeskommunen dekker deler av tannlegeregningen for deg som er mellom 19-26 år? Dette inkluderer også fjerning av visdomstenner.

Når må visdomstann trekkes?

Helst før problemer oppstår som resultat av at den står feil eller før den kommer i konflikt med andre tenner.

Hvorfor må visdomstann fjernes?

For å hindre at visdomstannen påvirker/presser på andre tenner. Eller hvis visdomstann står slik at det er vanskelig å holde rent og det kan skape fremtidige betennelser, som igjen kan skape akutte smerter.

Gjør det vondt å fjerne visdomstann?

Tannlege eller oralkirurg vil gi skikkelig bedøvelse. Selve inngrepet er smertefritt.

Gjør det vondt etter trekking av visdomstann?

Etter at tannen er trukket blir det et åpent krater, og det er viktig å håndtere dette på riktig måte. De neste ukene kan det være noe dunking, ømt eller bensmerter.

Hva skjer om du ikke fjerner visdomstann?

Man må ikke fjerne visdomstann, om den kommer riktig ut av benet og ellers ikke skaper noen problemer. Dessverre ligger ofte visdomstenner på skrå i underkjeven og presser fremover på nærmeste jeksel og kan skape en uønsket situasjon. Visdomstann kan være mer krevende å fjerne i voksen alder enn når man er yngre. Derfor er det best å fjerne den tidlig hvis tannlegen ser at dette er best for å hindre senere problemer.

Hvem kan fjerne en visdomstann?

Tannlege eller oralkirurg kan fjerne en visdomstann.

Kan tannlege fjerne visdomstann?

Ja, det kan tannlege gjøre. Men det er situasjoner hvor tannen må fjernes kirurgisk og da blir pasienten ofte henvist til en oralkirurg, som har mer kompetanse på slike inngrep.

Kan man få nerveskader av å fjerne en visdomstann?

Svært sjeldent kan det skje. Langs underkjeven går det en nerve og den kan bli påvirket av fjerning av visdomstann. For å unngå dette tar vi panorama røntgenbilde og det gjør at behandler kan se hvor nerven går. Hvis det kan se ut som visdomstann er i konflikt med nerven, kan vi også ta et 3D-CT-scan for å kunne se helt nøyaktig hvor nerven går i forhold til tannrøttene.

Er visdomstann i underkjeve vanskeligere å fjerne enn i øvre kjeve?

Ofte vil visdomstann i underkjeve være mer omfattende å fjerne enn i overkjeve. Visdomstann i overkjeven ligger ikke på tvers – eller kommer sjeldnere på skrå – enn i underkjeven. I overkjeven kan fjerning av visdomstann noen ganger komme i konflikt med bihule.

Røntgenbilde av visdomstann
Illustrasjon av visdomstann

Hva koster det å fjerne en visdomstann?

Det kommer an på situasjonen. Er det en tann i underkjeve, som må fjernes kirurgisk, så blir det en refusjon og en egenbetaling. Har du frikort, vil behandlingen trolig dekke en god del av behandlingen.

All info presentert her er skrevet til pasient og er derfor forenklet. Alle pasienter må gjøre en undersøkelse og får info om behandling før, under og etter behandling av behandler.

Skal vi sjekke om du må trekke visdomstann/tenner?

Det er mulig å bestille time hos en av våre allmenntannleger eller direkte hos oralkirurg Agnes.

Fyll ut skjema eller ring for timebestilling eller hvis du har spørsmål om tannbehandling hos Opalia.

Hvis visdomstenner må trekkes, lager vi en behandlingsplan med pris. Det sjekkes sjekker også om behandlingen dekkes av Helfo.

Ring Trondheim 40430110
Ring Tromsø 77 21 10 20